HONLAP AJÁNLÓ - szöveg alapú keresőmarketing és honlaptartalom-optimalizálás - webszöveg és tartalomfejlesztés - PR-cikk írás, megjelenés

tartalommarketing - webszöveg

A mágnesterápia áltudomány

A vizsgálatoknem támasztották alá a mágnesesség hatását a vérkeringésre. Sem.

Publikálta: a tartalommarketinges
A mágnesterápia áltudomány. A mágneses terápia kamu, nem gyakorol hatást az emberi szervezetre

Elhajlott erőterek - mágnesterápia

A mágnesterápia sajátossága, hogy - szemben a többi alternatív gyógymód energiáival - a mágnesesség valóban létezik. Ez a tény persze nem jelenti egyben azt is, hogy a mágnesezésen alapuló terápia hatásos is a gyógyításban.

E módszer filozófiája szerint a sejtjeinket és a szerveinket védőhatású biomágnesesség veszi körül, amely betegség esetén megsérül, s így védtelenek leszünk a környezet egészséget károsító mágneses terei által. Az ezoterikus felfogás szerint tehát, létezik jótékony és ártó mágneses tér. A terápiák gyógyító ereje abban rejlik, hogy azok helyreállítják a védő feladattal rendelkező mágneses tér sérüléseit. Ezek a rezgő sugarak hatnak a fizikai valónkra is: a mágnes – a vér hemoglobinját alkotó vasra való vonzereje révén – felgyorsítja a vérkeringést, s így hamarabb jut éltető oxigén a beteg testrészhez – mondja a fáma.

A dolog persze már ott elakad, hogy a terápiához használt mágnes olyan kismértékben hat a hem molekulában lévő vasra, hogy azt nyugodtan elhanyagolhatjuk, tegyük hozzá szerencsére, mert egyébként egy mágneses talpbetét az agyunkból a talpunkba szívná az oxigént. Dupla mázli, hogy a beteg testrészek problémája egyébként sem az oxigénhiány. A vizsgálatok persze nem is támasztották alá a mágnesesség hatását a vérkeringésre.

A mágnesesség hatásmechanizmusában azonban nincs teljes egyetértés az ezotéria világában. Egyesek szerint a lényeg az az állítólagos megfigyelés, hogy mágnes jelenlétében a csökken a vízkövesedés. Mivel egyes ezo-teoretikusok szerint az érelmeszesedés is egyfajta vízkövesedés, a mágnesek ez ellen hatnak. A spekulációkon kívül, nincs erre vonatkozó bizonyíték. Egy további hipotézis szerint, a mágnesek helyreállítják az szervezet úgynevezett elektromágneses energia egyensúlyát. A jelen tudomány nem ismer ilyet. A mágnesek további hatásával kapcsolatban az áltudományos érvelés kirívóan szép példáját olvashatjuk alább: „A mágneses erő hatására az ionokban csatornák nyílnak meg, ezáltal a sejtek tápanyagellátása javul, ellenállóbbakká válnak. A mágneses erőtér-kezelés tehát kiegyenlíti a szervezet átmeneti vagy tartós energiahiányát.” A statikus mágneses mezők állítólag nyugtató, míg a váltakozó mágneses mezők stimuláló hatást fejtenek ki a szervezetre.

A mágneses terápia már az ókorban is létezett, a népszerűsége az 1700-as években tetőzött, majd egy bő évszázadnyi tetszhalott állapot következett. Mára az alternatív orvoslás buzgárjai újra felszínre dobták ezt a módszert. Mágnes karkötők, nyakláncok, övek, talpbetétek, boka- és csuklópántok, takarók, paplanok és vizek, valamint különféle mágnesező készülékek segítenek az egészségünk megőrzésében, legalábbis a prospektusok és a házaló árusok szerint. Nézzük, mi mindenre hatásos állítólag a mágneses tér: korrigálja a megbomlott energiaszintet, fokozza a szervezet oxigénellátottságát, javítja a sejtek anyagcseréjét, stimulálja a porc- és csontnövekedést, gyorsítja a sebgyógyulást és a sejtregenerációt, erősíti az immunrendszert és a stressz tűrő képességet, javítja a vérellátást és a légző izmok működését, normalizálja a szívritmust, stb. Mint látható, mágneses tér nélkül gyakorlatilag nincs élet.

A felsoroltak között sok a pihekönnyű magas labda. Csapjunk le azért néhányat. Először is nem létezik olyan energiaszint féleségünk, amit javítani kellene. Másrészt, az oxigénellátottságunk éppen optimális, ha ezt megnöveljük, akkor a felszaporodó szabadgyökök károkat okozhatnak a sejtjeinkben. Továbbá, a porc- és csontnövekedés stimulálása komoly, nem kívánatos anatómiai elváltozásokat okozna a testünkben. A sejtanyagcsere sem szorul fokozásra, ugyanis rendszerint nincs semmilyen biokémiai fogaskerekünk sem beakadva. A szívritmust pedig általában nem kell normalizálni, vagy ha esetleg mégis, akkor semmiképpen nem ezzel a módszerrel kell ezt tenni. Az immunrendszer fokozása megannyi alternatív szer és technika hatásai közé tartozik. A probléma mindössze az, hogy védekező szervrendszerünk a többségünknél éppen optimálisan működik, a fokozott aktivitás viszont – többek között – autoimmun betegségekhez vezethet. Nem kell azonban aggódnunk, mivel a mágnesterápia egy nagy kamu, semmiféle hatást nem gyakorol a szervezetre, egyszerűen szólva, egy szimpla áltudomány.

Nemrég több magyar cég is milliós nagyságrendű büntetést kapott, mert a mágneses készülékeik hatásosságát illetően megtévesztették a fogyasztókat. Mellényzsebből kifizették.

Boldogkői Zsolt

Intézetvezető egyetemi tanár
Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Orvosi Biológiai Intézet

A megjelenés eredeti helye és ideje: Gépnarancs, 2014. július 12. | Az újraközlést mentés másként rovatunkban az internetes portál elérhetetlensége tette indokolttá, a szerző szíves utólagos hozzájárulását kérjük 

Technológia & Tudomány |

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalom-marketing.blog.hu/api/trackback/id/tr5513668150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása